torstai 15. elokuuta 2013

Vuosi on kulunut tapaturmasta – inventaarion aika 3/4


Mitä tästä kaikesta opin - Yllätyksiä voi tulla

Suurimmat yllätykset taitavat liittyä lääkkeisiin ja yleiskunnon huononemiseen.

Ensimmäinen yllätys oli, että parin kuukauden ajan tarvitsin kipulääkkeitä. Panacod - Burana 600 mg –yhdistelmä oli paras alussa ja vähitellen sitten pelkkään Buranaan voi siirtyä.

Sitä suurempi yllätys oli yleiskunnon heikkeneminen tässä prosessissa. Kuluneen vuoden aikana sairastelin lukuisia tarttuvia tauteja, joka on miulle todella epätyypillistä.

Vihmeänä tyttönä ajattelin, että tällehän pitää tehdä jotain ja aloitin kevättalvella ottaa vitamiineja kuuriluontoisesta. Monivitamiinivalmistetta sekä D- ja C-vitamiineja siihen lisäksi. Silloin tällöin vielä magnesiumia.

Toukokuun loppuun saakka meni ihan hyvin, mutta sitten tuli hankaluuksia. Ruokahalu katosi, oli kuvottava olo, röyhtäilytti runsaasti, enkä pystynyt syömään juuri mitään. Paino putosi nopeassa tahdissa neljä kiloa. Siitä jo huolestuin, kun koskaan aiemmin mahan kanssa ei ole ollut mitään ongelmia.

Lopetin kahvin ja teen juomisen. Poistin ruokavaliosta lihan ja kaiken vähänkin ärsyttävän. Kokeilin käsikaupan lääkkeistä Rennietä ja Losecia. Ei apua.

Menin sitten lääkäriin kahden viikon kuluttua. Seurasi verikokeita, kolmen viikon lääkekokeilu Esomeprazolilla, mahantähystys eli gastroskopia, ultraääni ja viimein gastroenterologin vastaanotto.

Diagnoosikin tuli, minulla on gastriitti eli mahakatarri. Mahan limakalvon tulehdus miulla ei johdu helikobakteerista, joka usein on syyllinen. Itse ajattelen, että mahalaukun ärsyyntyminen on alkanut syksyn kipulääkkeiden syömisestä ja itse tehostin sitä nauttimalla vitamiinivalmisteet iltaisin. Aamulla niitä en voinut ottaa, koska ne eivät sovi yhteen kilpirauhaslääkkeen kanssa.

Jälkiviisaana voisi sanoa, että olisinpa älynnyt pyytää tai olisipa joku lääkäreistä huomannut määrätä heti syksyllä mahansuojalääkkeen kipulääkkeiden kaveriksi. Olisin myös voinut pyrkiä ottamaan vitamiinit päivällisen yhteydessä.

Tyrniöljyä ja Omeprazolia mahalääkkeeksi

No nyt syön sitä mahan hoidoksi happoja vähentävää lääkettä Omeprazolia vähän suuremmalla annoksella ja pitemmän aikaa. Ostin myös tyrniöljyä, jota otan teelusikallisen iltaisin. Vaivat ovat pikkuhiljaa helpottumaan päin, mutta kahvia tai muista voimakkaita ruokia ei tee mieli ja ruoka-annokset ovat pieniä edelleen. Lokakuussa katsellaan tilannetta uudelleen.

Kolikolla on jälleen toinenkin puoli: laihduttamatta on pudonnut seitsemän kiloa. Onneksi oli sen verran ylimääräistä, ettei vielä ole alipainosta huolta, ei vaikka muutama kilo vielä tässä toipuessa hupenisi.    










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miun juttuja saa vapaasti kommentoida.