maanantai 13. elokuuta 2012

U-käännöksellä jalat alta


Kesäloman jatko-osa sai yllättävän käänteen ystävän kotiin mennessä, kun yli 50 -kiloinen koira tempasi miulta jalat alta. Miulle ennestään tuntematon koira oli juoksunaruun kytkettynä ja olin sitä jo tervehtinyt. Toinen vapaana ollut koira äkkäsi pihakuusen alla jotain kiinnostavaa, jolloin suuri laumanvartija koira säntäsi tarkastamaan tilannetta.

Olin kävelemässä talolle päin, kun koira narullaan vetäisi oikean jalan pois pelistä. Siinä ei ennättänyt kissaa sanoa, kun lähdettiin. Vasen jalka, jolla olin astumassa askelta, vääntyi ja koko paino jäi taipuvan polven varaan. Tunsin kuinka polven nivelpinnat irtosivat toisistaan ja polviniveleen tuli sinne kuulumatonta tilaa. Kaaduin oikealle kannikalle ja sitten kipu saavutti tajunnan ja vei sen lähestulkoon mennessään. Tajusin, että sattui aika pahasti ja tuli tarve suojella polvea, sillä koira hääräsi vielä lähelläni ja naru oli takertunut oikean jalan kantapään ja sandaalin väliin.
Seuraavana aamuna

Ystäväni huomasivat tietysti tapahtuman ja alkoivat ensiaputoimenpiteet. Kohoasento tuli miulta luonnostaan ja kylmää käärettä kiikutettiin seuraavaksi. Pian minua olisi jo lähdetty viemään päivystykseen, mutta sinne en halunnut lähteä yötä vasten. Oli vaikeaa puhua ja vastata ystävien kysymyksiin, koska kipu vei kaiken huomioni. Tuntui, että on tärkeää keskittyä vain hengittämiseen. 

Myöhemmin ajattelinkin, että on aika lohdullista tietää, että kun kipu menee oikein kovaksi, tajunta tuntuu karkaavan. En kuitenkaan pyörtynyt vaan aloin täristä. Tärinän aallot vavahduttivat koko kehoani ja olin kuin horkassa. Kylmä kääre polvessa, viileä maa selän alla ja kipu saivat sen aikaan. En mitenkään estellyt tai rajoittanut tärinää, sillä olin aiemmin tutustunut TRE-menetelmään (Tension Releasing Exercises) (http://trefinland.fi), jota käytetään traumakokemuksista selviämisen tukena. Tiesin tärinän olevan hyväksi, vaikka katsojista se saattoi näyttää ilkeältä.

Ystäväni oli juuri edellisenä viikonvaihteena osallistunut Healing Touch 1-tason kurssiin ja pääsi sitten harjoittelemaan oppimaansa heti tuoreeltaan. Healing Touch on tarkoitettu mm. helpottamaan kriiseistä ja traumoista toipumista. (http://www.healingtouch.fi/). Olin itsekin joskus ollut tästä hoitomuodosta kiinnostunut ja nytpä sitten sain olla sitä vastaanottamassa. Jotkut sanovat, että ihmisen aura voi kaatuessa tärähtää pois paikoiltaan ja varmaan jotain sellaista minullekin tapahtui. Koin energiahoidon tasapainottaneen oloani. Se teki varmasti hyvää myös ensiapumielessä. Jenkeissähän tämä hoitomuoto on päässyt rantautumaan julkisten sairaaloiden seinien sisäpuolelle mm. leikkauksia edeltävänä hoitona toipumista edistämään.

Pienin todella harkituin askelin pystyin kävelemään. Polven vähäinenkin kiertyminen teki todella kipeää. Särkylääkettä otin yöksi ja vaikka sain käyttööni ystäväni todella hyvän Tempur-vuoteen, ei yötä voi ihan parhaaksi kutsua.

Joo, draamakursseilla on tullut käytyä, mutta näin dramaattista sisääntuloa en olisi halunnut esittää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miun juttuja saa vapaasti kommentoida.