lauantai 22. syyskuuta 2012

Pyyhkeitä ja kylmää kyytiä


Eilen sain pyyhkeitä ja kylmää kyytiä. Ja tänään oon omatoimisesti jatkanut samalla konseptilla.

Leikkauksen jälkeisen harjoittelun tavoitteena on palauttaa polvinivelen liikkuvuus ja hallinta sekä lihasvoima. Varaaminen leikatulle jalalle ja polven koukistaminen oli heti luvallista kivun sallimissa rajoissa. Kyynärsauvoja tulisi käyttää kunnes kävelytasapaino on hyvä ja kävely onnistuu ontumatta.

Kahden ensimmäisen viikon harjoittelun tavoitteiksi oli kotihoito-ohjeissa kirjattu: 
  • polven ojentuminen täysin suoraksi
  • polven koukistuminen suoraan kulmaan (90 astetta)
  • kävelyn sujuminen ontumatta ilman kyynärsauvoja

Turvotuksen ja kivun poistamiseksi kylmäpakkausta voisi käyttää useita kertoja päivässä ja suosia raajan kohoasentoa. Kipulääkkeitä unohtamatta.

Fysioterapia tulisi aloittaa 2-3 viikkoa operaatiosta ja hakasten poistosta olla kulunut pari päivää. Fysioterapialähetteessä hoidon tavoitteissa lukee Q-lihas harjoitukset, suljetun ketjun harjoitukset. Hoitokertoja on määrätty 10 ja siihen on maksusitoumus myös vakuutusyhtiöltä.

Reilu viikko sitten soitin fysioterapeutille ja sain 5 ensimmäistä aikaa.

Eilen oli ensimmäinen tapaaminen ja tehtiin tilannekatsaus:
  • polvi ojentuu täysin suoraksi
  • polvi koukistuu 105 astetta
  • kävely ei suju ontumatta

Tuli vähän pyyhkeitä, kun en ollut tajunnut kylmähoidon merkitystä oikealla tavalla. Turvotus on miulla ollut enimmäkseen nilkassa, toki polvessakin, mutta yllättävän vähän. Koska olen saanut nilkan turvotuksen laskemaan kohoasennolla, en ole käyttänyt kylmäpakkausta.

Fysioterapeutti antoi nyt ohjeeksi käyttää kylmähoitoa kolme kertaa päivässä 10-15 minuuttia kerrallaan ennen jumppaa ja sen jälkeenkin voisin sitä ottaa. Kylmä turruttaa ja poistaa turvotusta myös nivelen sisältä ja siten mahdollistaa paremman polven liikkuvuuden harjoittelussa. Ihan on järkeen käyvää.

Pyyhkeitä tuli myös toisessa muodossa. Ja tää ei ollut nuhteita. Voisin pitää pikku pyyhettä polven alla käärittynä jalan ollessa suorana alustaa vasten ja harjoittaa reisilihasta sen avulla. Piti painaa polvea tiukasti pyyhettä (eli alustaa vasten) ja samaan aikaan vetää varpaita nenää kohti. Reisilihasta pitäisi jännittää muutamia sekunteja kerrallaan. Tämä nelipäisen reisilihaksen (lat. musculus quatriceps femoris) harjoitus olisi kuulemma tärkein ennen seuraavaa tapaamista ensi viikolla.

Pyyhettä voisi käyttää myös nilkan alla ja pitää jalkaa roikkumassa sen varassa suorana. Sen tyylistä liikettä olinkin tehnyt tyynyn avulla.

Kyytiä sitten kokeiltiin kuntopyörällä ja toinen vauhtikokeilu tehtiin kävelyn parissa. Pyöräily sujui mallikkaasti, reipas kävely sen sijaan olikin paljon vaikeampaa. Kävelyyn vaikuttaa kipu ja kireys polven seudussa. Lisäksi pohje on jotenkin kummallisesti kipeä syvältä. Jotenkin säikähdys ja pelko polven pettämisestä jäivät kehoon ja kävely ei ole luonnollista.

Onhan tämä aika vanha ja alkeellinen.
Ajaa asiansa, vaikka vähän pitääkin ääntä.
Onneksi se oli tallessa aitan vintillä. 

Päiväohjelmani menee lähiviikkoina niin, että kolme kertaa päivässä pidän kylmäpakkausta ja treenaan ohjeiden mukaan. Lisäksi otan Bemeriä 8-20 minuuttia ainakin aamuin ja illoin. Pari kertaa päivässä pyrin pitämään jalkaa kohoasennossa 20-30 minuuttia. Fysioterapiassa käyn kaksi kertaa viikossa. 

Työstähän tämä käy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miun juttuja saa vapaasti kommentoida.