torstai 20. syyskuuta 2012

Vaikuttavat sauvat


Ensimmäisellä lääkärikäynnillä Mehiläisessä 14.8.12 laadittiin hoitajan kanssa vuokrasopimus Soleus Oy: n kyynärsauvoista. Vuokra oli 16 euroa ensimmäiseltä viikolta ja lisäpäiviltä 1,60 euroa. Sauvat saisi tietysti lainaksi myös omasta terveyskeskuksesta. Ainakin aiemmin se oli sitä kautta maksutonta palvelua. Mie vaan satuin olemaan 400 km päässä kotoa ja sauvat tarvittiin heti.  

Olen tässä viiden viikon kuluessa tullut huomaamaan, että kyynärsauvat ovat monella tapaa vaikuttavat.  

Ensinnäkin siinä tarkoituksessa, johon ne on laadittu, ne ovat ylivertaiset. Rappusissa ja epätasoisella alustalla olen tarvinnut sauvoja pisimpään.

Nykyiset sauvat ovat kevyet ja muotoilu on onnistunutta. Ainakin miun käsiin ne käyvät hyvin.


Hienoa muotoilua


Tätä nappia napakasti painamalla osa irtoaa ja
sauvojen korkeuden säätäminen mahdollistuu

Muotoilusta vielä pieni yksityiskohta: ne jopa saa liitettyä yhteen kätevästi. Se on varastoimisen kannalta hyödyllinen ominaisuus, vaikkei sillä näin kotioloissa käyttöä olekaan. Niissä on erittäin tukevat ja pitävät ”kengät”, joilla on turvallisen tuntuista liikkua jopa suihkutiloissa. Kädensijoissa on heijastimet. Huippumuotoilua ovat miusta.  


"Kumiterät"


Ne siis aluksi mahdollistavat kävelyn ja myöhemmin tukevat sitä erittäin hyvin. Kiitos siitä teille uudet ystäväni, kyynärsauvat.

Julkisilla paikoilla liikkuessa huomaan muitakin vaikutuksia. Sauvat toimivat kanssaihmisten parissa vähän kuin koira eli niiden avulla voi avata keskustelun. Voi kysyä, mitä on sattunut tai todeta, onko jalka kipeä tms. Toki tämä tapahtuu helpommin tuttujen kesken täällä maaseudulla, mutta ihme ja kumma, myös tuiki tuntemattomien kanssa. Sen sain huomata heti tapaturman jälkeisenä päivänä, vieläpä kehäkolmosen sisäpuolella.

Olen ollut positiivisesti yllättynyt, miten monet ihmiset jäävät esimerkiksi avaamaan ovea. Kysyipä yksi vanhempi herrasmies kerran parkkipaikalle mennessäni, tarvitsenko mahdollisesti kyytiä. Miulla oli kuljettaja odottamassa ja sillä kertaa avuntarjous jäi käyttämättä. Silti se tuotti hyvän mielen. 

Ne toimivat kontaktin apuvälineenä ja luovat yhteyttä. Yllätyin tästä.

Yksi vaikutus on sellainen, josta en niin olisi väliksi. On vaikea kantaa mitään. Jos laukun tai kassin ottaa käteen, se tahtoo kävellessä paukuttaa päin sauvaa ja vaikuttaa ennestäänkin kehnoon tasapainoon. Reppu olisi paras väline jo pienilläkin kantamuksilla.  Käsilaukun olkaremmi on osoittautunut hyväksi heitettynä pään yli toiselle olalle kuin itse laukku. Silloin kassi kestää kiinni kehossa ja olo on turvallisempi. Näin erityisesti alkuvaiheessa, kun kävelyä sauvoilla vasta opettelee ja olo on muutoinkin horjakka.

Eli kun kävelet, niin vain kävelet. Mindfullnesskävelyä nöyränä, enimmäkseen katse alas luotuna :)

Muita sauvojen käyttötarkoituksia:
  • kissojen hätistely pöydältä
  • tavaroiden kurkottelu lattialta (villasukat, lankakerä jne. )
  • jalan tukialustana erittäin hyvät (kuten autossa tai elokuvissa)

Sauvojen palautus

Soittelin firmaan, jolta sauvat on vuokrattu ja sain kuulla, että heillä ei ole Itä-Suomessa yhteistyökumppania. Sauvat voisin kätevimmin palauttaa postin kautta. Tietysti omilla tiedoilla varustettuna, jotta vuokranmaksu jossain vaiheessa katkeaa. Ihan vielä en sauvoja voi palauttaa. Sisätiloissa pärjään, mutta ulkona ne ovat tarpeen pitemmillä taipaleilla ja etenkin epätasaisella maaperällä.

Palauttamisen jälkeen toivon sauvojen jättävän minuun pysyvästi sellaisen vaikutuksen, että minulla olisi aina aikaa avata ovi jotain liikkumisen apuvälinettä käyttäville, lastenvaunuja työntäville tai painavia kantamuksia kantaville henkilöille.

Eihän miulla oikeasti koskaan ole niin kiire, etten joutaisi sellaista tekemään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miun juttuja saa vapaasti kommentoida.