tiistai 11. syyskuuta 2012

Sivuside toipuu, eturistiside vaatii


On kulunut 4 viikkoa tapaturmasta ja viikko operaatiosta. Pääsin siis todella hyvässä ajassa leikkaukseen. Turvotus vamma-alueelta oli poissa ja tukisiteen kanssa kävely sujui melko hyvin.

Olin kavereilta kuullut, että ensimmäinen viikko polventähystyksen jälkeen olisi aika hankala. Niin se tuntuu olevan. Käännekohta taitaa kuitenkin olla tullut. Olen ollut kamalan väsynyt – varmaan kipulääkkeistä johtuen. Eilen oli eka päivä ilman päiväunia ja tänä aamuna särkylääkepurkillekaan ei ollut kiire. Kyllähän tämä tästä alkaa sujua pikkuhiljaa.

Sisällä pystyn jo kävelemään aika hyvin ilman kyynärsauvoja. Koko viikon olen ollut vain kotona ja eipä ole innostusta lähteä vieläkään minnekään kotipihasta. Kaunis syksysää kutsui kuitenkin pienesti, joten tein eilen pienen lenkin ulos ja kävelin pihan poikki aittaan. Hurraa! Sauvoilla se onnistui oikein hyvin, kun muisti katsoa, ettei jalan alle satu mitään epätasaista.

Ymmärrän oikein hyvin ihmisiä, jotka eivät halua enää muutaman kuukauden kuluttua tapaturmasta mennä eturistisiteen korjausleikkaukseen. Onhan tämä jalka ollut todella kipeä operaation jälkeen ja monenlaista hankaluutta toki koituu jatkossakin.

Totta on myös se, että nykyisellä tyylillä eturistisiteen korjauksia on tehty vasta parikymmentä vuotta ja pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tietoa. Kulumia polveen saattaa tulla, vaikka side olisi korjattukin. Näitä juttuja tietysti jokainen voi miettiä tykönään ja toivoa, että kohdalle sattuu sellainen lääkäri, joka selittää asiat niin, että ne tulevat riittävästi ymmärretyksi.

Kirjava polvitaive

Miulla polven sisäsivun kipu oli tapaturman jälkeen hankalinta. Nyt kun tapaturmasta on jo neljä viikkoa, sivuside alkaa olla lähes parantunut. Lääkäri arvioikin, että 4-6 viikkoa saranasidettä sen parantaisi ja niin tuntuu olevan.  Parin kuukauden kuluttua polveni olisi saattanut olla kivuton, mutta lonksuva ja epävarman tuntuinen. Olisiko houkutus viivyttää leikkausta ollut silloin suurempi kuin ajatus mahdollisesta myöhemmästä kulumaviasta? Mene ja tiedä.

Ortopedi ilmaisi miulle varsin selvästi, että hänen mielestään polveni vaatii leikkausta. Uskoin hänen ammattitaitoonsa.

Eturistisiteen kuntoutumisen suhteen lääkärin ”lupaukset” olivat toisenlaiset. Tässä joutuu ihan itse töihin, jos meinaa saada jalasta vielä toimivan. Passiivinen toipuminen vaihtuu aktiivitoiminnaksi. 

Miun läksy kahdelle ensimmäiselle viikolle on saada jalka passiivisesti suoraksi sekä polvi 90 asteen kulmaan. Toisen viikon alussa olen jo lähes tavoitteessa. Turvotus laskee yöllä ja palaa illaksi.


Vasen nilkka turpoaa pienesti
Kuntoutuksessa aion tehdä kaikki by the book! Toivottavasti pysyn päätöksessäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miun juttuja saa vapaasti kommentoida.