perjantai 28. syyskuuta 2012

Yö meni vituralleen


Yö meni mynstäätyessä. Millään ei meinannut löytyä hyvää asentoa jalalle ja oli hankala olla. Olen hoitanut itseäni omasta mielestä oikein hyvin. Tuntuu kummalliselta sen vuoksi, että kipua oli pitkästä aikaa niinkin paljon yöllä.

Kävin toissapäivänä toisen kerran fysioterapiassa ja kerrattiin ensimmäisellä kerralla saadut liikkeet ja sain muutamia uusia. Pyysin myös kirjallisen ohjeen, jotta muistaisin liikkeet paremmin. Mitattiin polven liikkuvuus ja se oli mukavasti parantunut viidessä päivässä, 105 asteesta 122 asteeseen.

Fysioterapeuttini huomasi, että kävellessäni jännitän yläkehoa ja normaalit myötäliikkeet puutuvat tai ovat vajaat. Keskityn niin paljon askeltamiseen ja erityisesti ulkona katse on suunnattu jalkoihin epätasaisuuksien havaitsemiseksi. Se ja turvotus, vaikuttavat niin, ettei kävely suju ihan normaalisti. Onnun edelleen.

Muut harjoitukset sujuivat niin hyvin, että sovittiin seuraava tapaaminen vasta reilun viikon päähän. Siihen saakka harjoitusohjelma jatkuu entisellään ja voin tehdä kaiken tarvittavan kotona. Nyt keskitytään normaalin liikkuvuuden saavuttamiseen. Myöhemmin on voimaharjoittelun aika ja silloin on hyvä saada ohjausta sekä käyttää hoitolaitoksen välineitä. Siispä säästellään käyntejä sinne.

Polvessa on ollut jonkin verran turvotusta. Tällä viikolla innostuin mittailemaan tilannetta muutoinkin kuin silmämääräisesti. Terveen polven ympärysmitta on 40 cm ja leikatun vaihdellut 42-43 cm välillä.  Ajattelin, että olisi hyvä saada turvotusta vähenemään kävelyn normalisoimiseksi. Tiedän, että lymfahoidolla voidaan turvotusta vähentää.

Ystäväni tuli eilen illalla tekemään lymfahoidon meille kotiin. Hoito oli oikein miellyttävän hellävarainen ja kesti varmaankin noin tunnin verran. Turvotusta oli eniten polven sisäsyrjällä ja polvitaipeessa polven takana. Polven takana pohkeessa on muuten edelleen näkyvissä mustelma, vaikka operaatiosta on jo 3,5 viikkoa. Se ilmestyi siihen vasta noin viikko sitten. Ennen näkyviin tulemista se oli oireillut kiristyksenä syvällä pohjelihaksen uumenissa.

Sain kuulla, että muutamina hoitoja olisi hyvä ottaa sarjana tässä vaiheessa. Sovimme seuraavan hoitokerran muutaman päivän päähän. Jälkihoitona tulisi juoda runsaasti. Hoito voisi käynnistää kuona-aineiden poistumista ja sen seurauksena päänsärkyä. Runsas juominen auttaisi kuona-aineiden poistumista.

Illalla jalassa oli erikoisia viiltäviä kiputiloja ja outoa ajoittaista viileksimistä. Hetkellisesti ohimoilla kävisi pieni jomotus, joka meni itsestään ohi. Jätin väliin iltapolkemiset kuntopyörällä. Nukkumaan käydessä otin topakan särkylääkkeen jalan lisääntyvien kipujen vuoksi.

Yöllä hoito ja runsas juominen vaativat nousemaan kolme kertaa vessareissulle. Lääke tuntui vaikuttavan huonosti ja kävin yöllä toisen kerran purkilla. Silti oli hankala nukkua ja heräilin vähän väliä jalan huonoon asentoon ja ikäviin tuntemuksiin siinä.

En keksi mitään muuta syytä yön kivuille kuin eilisen lymfahoidon. Sen täytyi käynnistää joku prosessi jalassa. En kuitenkaan usko, että se olisi mitenkään pahasta ja aioin ottaa ainakin toisen hoidon. Katsotaan sitten, miten sujuu sen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miun juttuja saa vapaasti kommentoida.